El ripollès

TURISME ACTIU 
 

Ripoll, Bressol de Catalunya, capital de la comarca del Ripollès ofereix al visitant un gran i important potencial cultural: el Monestir de Santa Maria i el seu Clautre, el Museu Etnogràfic, la Farga Palau, el Scriptòrium, el centre històric, la Ruta Modernista, Cinc Segles Forjant Ripoll, els itineraris i exposicions del Terra de Comtes i Abats, de tot podeu trobar més informació al lloc web d’informació turística de l’Ajuntament de Ripoll.

L’entorn de Ripoll conquereix al visitant i li permet gaudir de la natura, l’esport, el lleure, el patrimoni arquitèctonic i la gastronomia, des de les Vies Verdes fins a rutes en BTT o a cavall, senderisme, travesses o esquí.

 

Ruta del Ferro i del Carbó
 

La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d´altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l´1%.

 

Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l´edifici de l´antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l´estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d´Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera.

 

Terra de Comtes i Abats
 

Terra de Comtes i Abats té com a principals elements patrimonials els monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que conformen un dels conjunts d’arquitectura i art medieval més importants del país, així com el santuari de Montgrony. Al seu entorn, s’ha bastit una xarxa d’equipaments i centres d’interpretació, que tenen per objectiu posar en valor, explicar, documentar, interpretar i difondre un territori carregat d’història, amb recursos museogràfics i didàctics de nivell. Més enllà de la seva gran transcendència històrica, el monestir de Ripoll, fundat per Guifré el Pelós l’any 879, és un dels monuments romànics més importants de Catalunya. La portada, del segle XII i concebuda a manera d’arc de triomf, és la peça romànica més important, altrament coneguda com La Bíblia en pedra i candidata a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

 

EL CAMÍ 
 

EL CAMÍ és una ruta de senderisme cultural en procés de senyalització de forma participativa, per fer a peu i que recorre totes les comarques i illes de parla catalana. Un recorregut per la cultura, la història, el paisatge i l’esperit de la nostra terra. 

 

Està pensat per a tots els públics i edats, amb un nivell de dificultat majoritàriament baix, si bé hi ha trams de nivell mig i, fins i tot, algun d’alt. El nivell també se’l pot incrementar cadascú al seu gust incrementant o reduint la llargària de les etapes. Va enllaçant els pobles, que és on es troba principalment la realitat social, la cultura, l’art,… Uneix tots els caps de comarca de parla catalana, prenent una forma de 8 irregular. (foto cortesia de valldenuria.cat)

 

© 2020 by Anna Surribas.